Dzień 1 - brzoskwinka z Kolumbii FUSZERA COFFEE ROASTERS
- Paulina Ostrowska
- 12 lis
- 1 minut(y) czytania
Jeśli grudzień mógłby pachnieć jednym ziarnem, to właśnie tą brzoskwinkową Kolumbią od Fuszery. Pink Bourbon z regionu Cauca, rosnący na prawie 2000 m n.p.m., potraktowany thermal shock washed - obróbką, która brzmi jak eksperyment z laboratorium Mikołaja, ale w praktyce daje czysty, soczysty i elegancki smak. W filiżance robi się słodko, owocowo i przyjemnie - to taka kawa, która od razu ustawia świąteczny nastrój na resztę dni.
Kraj: Kolumbia
Region: Cauca
Wysokość: 1960 m n.p.m.
Odmiana: Pink Bourbon
Obróbka: Thermal Shock Washed
Profil smakowy: słodka, owocowa, brzoskwiniowa, czysta i soczysta
Palarnia: Fuszera
Fuszera zaczynała jako mały projekt, który - jak mówią sami twórcy - „miał być zabawą, a wymknął się spod kontroli”. Dziś to jedna z najciekawszych małych palarni w Polsce, znana z odważnych wyborów i nietypowych obróbek.





















Komentarze