top of page

Cafelito Cofffee Co.

We do what we do, because we love doing what we do. Shooby doo!

 

Just like people, all coffees are unique. Our passion is sharing that with you. Whether its for pourovers or espresso, as a single origin or a blend of a few - flavor and consistency  are our driving force.

Coffee is not a destination, but rather a journey.

Glad to share this trip with you together. 

See you soon. 

Kawiarnie Cafe Central

Warszawa
Hoża 58/60
Solec 81

Górczewska 17
Lwowska 2a

Kontakt

Co.Phi Uri Wollner

ul. Rosy 3,

02-996 Warszawa

NIP: 9512311386

tel. 513 422 908

Dzień 24: Kolumbia Geisha Nazino DEAR JUDGES

W ostatnim okienku kalendarza schowaliśmy coś wyjątkowego - kawę z odmiany Geisha, z Kolumbii (Nazino / Quebrado Rica), w obróbce washed. Zanim przygotujesz filiżankę - szybka lekcja, czym jest Geisha i dlaczego warto celebrować ten łyk.  Co to właściwie jest Geisha

  • Geisha to botaniczna odmiana kawowca, pochodząca pierwotnie z lasów w Etiopii -konkretnie z rejonu Gori Gesha.

  • W latach 50. XX w. sadzonki Geishy trafiły do ośrodków badawczych (m.in. w Tanzanii, a potem przez instytucje rolnicze do krajów Ameryki Środkowej), skąd trafiła na plantacje w Panamie, Kostaryce, Kolumbii i innych krajach.

  • Niemal od razu Geisha zyskała reputację odmiany “do zadań specjalnych”: niskie plony, trudna uprawa, wymagające warunki klimatyczne - ale w zamian dawała bardzo wyjątkową jakość i smak.

Region: Kolumbia Nazino/Quebrado Rica
Odmiana: Geisha Obróbka: Washed Nuty smakowe: jaśmin, kwiat pomarańczy, owoce tropikalne

Palarnia: Dear Judges - czyli dużo bardzo ciekawych kawek competition

Komentarze


bottom of page