Dzień 11: Guatemala Arnoldo Perez PIKOLA
- Cophi Solutions
- 2 dni temu
- 1 minut(y) czytania
Pierwszy łyk tej kawy to jak otwarcie małej butelki cydru w zimowy wieczór – bąbelki lekko muskają podniebienie, a aromat jabłek i delikatnych kwiatów wypełnia całą kuchnię. Guatemala od Arnoldo Perez z wulkanicznego Acatenango, odmiana Pache, przetwarzana metodą natural champagne, oferuje w filiżance połączenie świeżości owoców z subtelną nutą białego wina, która dodaje lekkości i elegancji. To kawa, która zachęca do zatrzymania się na chwilę, do cieszenia się drobnymi radościami grudniowego dnia.
Champagne to rodzaj kontrolowanej, fermentacyjnej wersji naturalnej obróbki, charakterystycznej głównie dla Gwatemali i niektórych regionów Ameryki Środkowej. Podczas tej metody ziarna są naturalnie fermentowane w kontrolowanych warunkach, a proces suszenia jest tak prowadzony, żeby rozwijały się lekko musujące, owocowe nuty - stąd określenie „champagne”.
Kraj: Guatemala
Arnoldo Perez
Region: Acatenango
Odmiana: Pache
Wysokość upraw: 1850 m.n.p.m.
Obróbka: Natural Champagne
Profil smakowy: cydr jabłkowy, białe wino
Palarnia: Pikola





















Komentarze