top of page

Cafelito Cofffee Co.

We do what we do, because we love doing what we do. Shooby doo!

 

Just like people, all coffees are unique. Our passion is sharing that with you. Whether its for pourovers or espresso, as a single origin or a blend of a few - flavor and consistency  are our driving force.

Coffee is not a destination, but rather a journey.

Glad to share this trip with you together. 

See you soon. 

Kawiarnie Cafe Central

Warszawa
Hoża 58/60
Solec 81

Górczewska 17
Lwowska 2a

Kontakt

Co.Phi Uri Wollner

ul. Rosy 3,

02-996 Warszawa

NIP: 9512311386

tel. 513 422 908

Dzień 11: Guatemala Arnoldo Perez PIKOLA

Pierwszy łyk tej kawy to jak otwarcie małej butelki cydru w zimowy wieczór – bąbelki lekko muskają podniebienie, a aromat jabłek i delikatnych kwiatów wypełnia całą kuchnię. Guatemala od Arnoldo Perez z wulkanicznego Acatenango, odmiana Pache, przetwarzana metodą natural champagne, oferuje w filiżance połączenie świeżości owoców z subtelną nutą białego wina, która dodaje lekkości i elegancji. To kawa, która zachęca do zatrzymania się na chwilę, do cieszenia się drobnymi radościami grudniowego dnia.


Champagne to rodzaj kontrolowanej, fermentacyjnej wersji naturalnej obróbki, charakterystycznej głównie dla Gwatemali i niektórych regionów Ameryki Środkowej. Podczas tej metody ziarna są naturalnie fermentowane w kontrolowanych warunkach, a proces suszenia jest tak prowadzony, żeby rozwijały się lekko musujące, owocowe nuty - stąd określenie „champagne”.


Kraj: Guatemala

Arnoldo Perez

Region: Acatenango

Odmiana: Pache

Wysokość upraw: 1850 m.n.p.m.

Obróbka:  Natural Champagne

Profil smakowy: cydr jabłkowy, białe wino

Palarnia: Pikola


Komentarze


bottom of page