Dzień 12: Kolumbia Antioquia FOCUSY
- Cophi Solutions
- 2 dni temu
- 1 minut(y) czytania
Poranek pachnie lasem i świeżymi owocami. Zielony banan miesza się z nutą leśnych jagód, a czekolada otula wszystko jak ciepły koc. Tak smakuje kawa z farmy Mantagro
w Valparaiso - suszona na słońcu metodą natural, dzięki czemu każdy łyk ma w sobie pełnię owocowego życia. Wystarczy powoli zalać świeżo zmielone ziarna gorącą wodą
i obserwować, jak aromat wypełnia kuchnię - świąteczne poranki nigdy nie były przyjemniejsze.
Kraj: Kolumbia
Plantacja: Antioquia
Odmiana: Castillo
Wysokość upraw: 1700-2300 m.n.p.m.
Obróbka: Natural - suszona na słońcu
Profil smakowy: zielony banan, owoce leśne, czekolada
Palarnia: Focusy
A co mówi o tej kawie Sylwia - założycielka Focusów?
Czasem jest tak, że piję jakąś kawę do dna i ciągle gdybam co do za smaczek mi siedzi gdzieś z tyłu głowy... Tutaj ten aromat zielonego banana wszedł mi tak z zaskoczenia że musiałam go napisać na paczce! I nie chodzi o cierpkość, której w kawie nie akceptuję, a o ten smak konkretnie. Być może Ty poczujesz coś innego? Natomiast cała kawa jest mega słodziakiem: przewija się w smaku masa owoców leśnych - jagody, maliny, może jerzyna troszkę (wszystko co fioletowe) z czekoladowym posmakiem. Kawka z tych o cięższym body ale mega przyjemna :)





















Komentarze