top of page

Cafelito Cofffee Co.

We do what we do, because we love doing what we do. Shooby doo!

 

Just like people, all coffees are unique. Our passion is sharing that with you. Whether its for pourovers or espresso, as a single origin or a blend of a few - flavor and consistency  are our driving force.

Coffee is not a destination, but rather a journey.

Glad to share this trip with you together. 

See you soon. 

Kawiarnie Cafe Central

Warszawa
Hoża 58/60
Solec 81

Górczewska 17
Lwowska 2a

Kontakt

Co.Phi Uri Wollner

ul. Rosy 3,

02-996 Warszawa

NIP: 9512311386

tel. 513 422 908

Dzień 6: Indie Gundikhan PIKOLA

  • Zdjęcie autora: Cophi  Solutions
    Cophi Solutions
  • 2 dni temu
  • 1 minut(y) czytania

Dziś przenosimy się do zielonych wzgórz regionu Chikkamagalur w Indiach, gdzie rośnie kawa Gudikhan - uprawiana na wysokości około 1400 m n.p.m. Naturalna obróbka wydobywa z ziaren coś wyjątkowego: przy pierwszym zapachu czujesz świeżą limonkę i subtelny aromat coli, a po zaparzeniu - delikatne, rumowe ocieplenie, które dodaje głębi i świątecznego ciepła. W filiżance ta kawa to idealna mieszanka świeżości i przytulności: cytrusowy błysk limonki tańczy z lekko słodkim, lekko korzennym tłem - idealna na chłodne poranki albo spokojne wieczory przy kocu.


Kraj: Indie

Region: Chikkamagalur 

Wysokość: 1400 m n.p.m.

Obróbka: Natural

Profil smakowy: cola, rum, limonka

Palarnia: Pikola


Pikola rozpoczęła swoją działalność w 2014 roku jako niewielka, klimatyczna kawiarnia w historycznym centrum Šumperka - mieściło się w niej zaledwie kilkanaście osób. Cztery lata później marka rozwinęła skrzydła i otworzyła własną palarnię, tworząc część „Pikola Roastery”. Od początku stawiali na jakość: kawa jest tam palona w małych partiach, dzięki czemu mogą precyzyjnie kontrolować każdy etap i dbać o powtarzalność smaku. Co ciekawe, świeżo wypalone ziarna są pakowane z użyciem argonu, co pozwala im zachować świeżość na dłużej - dzięki temu kawa z Pikoli pozostaje aromatyczna nie tylko tuż po paleniu, ale również po kilku tygodniach.

Komentarze


bottom of page