Dzień 7: Kolumbia Huila 101 Coffee
- Cophi Solutions
- 2 dni temu
- 1 minut(y) czytania
Dziś zabieramy się w podróż do górskiego regionu Huila w Kolumbii, gdzie rośnie kawa odmiany Ombligon - egzotycznej, rzadkiej i pełnej charakteru. Ombligon to nie standardowa arabika: nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa ombligo („pępek”), co nawiązuje do charakterystycznego, lekko wgłębionego kształtu jej ziaren.
Dzięki naturalnej, anaerobowej obróbce (cherry fermentation), ziarna rozwijają niezwykle owocowy i głęboki profil. To kawa intensywna i jednocześnie złożona, która świetnie sprawdzi się podczas spokojnego, zimowego poranka albo jako deserowy łyk po kolacji - ciepły, owocowy i lekko dziki, jak niespodzianka ukryta w prezentowej paczce.
Kraj: Kolumbia
Region: Huila
Odmiana: Ombligon
Obróbka: Natural Anaerobic (cherry fermentation)
Palarnia: 101 Coffee
Marka założona w 2024 roku przez Krzysztofa Dziardziela, zawodnika i sędziego zawodów: Brewers Cup, Roasting, Cup Tasters, Mistrzostw Polski Aeoropress i nie tylko.





















Komentarze