top of page

Cafelito Cofffee Co.

We do what we do, because we love doing what we do. Shooby doo!

 

Just like people, all coffees are unique. Our passion is sharing that with you. Whether its for pourovers or espresso, as a single origin or a blend of a few - flavor and consistency  are our driving force.

Coffee is not a destination, but rather a journey.

Glad to share this trip with you together. 

See you soon. 

Kawiarnie Cafe Central

Warszawa
Hoża 58/60
Solec 81

Górczewska 17
Lwowska 2a

Kontakt

Co.Phi Uri Wollner

ul. Rosy 3,

02-996 Warszawa

NIP: 9512311386

tel. 513 422 908

Dzień 8: Indonezja Kalossi, Toraja CAFELITO

Dziś przenosimy się do górskich terenów Toraja w Indonezji, gdzie rośnie kawa Kalossi - mieszanka odmian Typica, S795, Jember i Kartika. Wet-hulled, czyli metoda obróbki na mokro z częściowym suszeniem w łupinach, nadaje tej kawie wyjątkowy charakter:

w filiżance wyczuwasz aromaty róż i delikatnej cytrusowej goryczki grejpfruta, a subtelna nuta ziół dodaje świeżości i lekkości. To kawa, która idealnie wprowadza w grudniowy nastrój – może rozbudzić Cię rano, ale też świetnie sprawdzi się przy popołudniowej przerwie z książką i świątecznym kocykiem.


Kraj: Indonezja

Region: Kalossi, Toraja

Wysokość uprawy: 1100-1800 m.n.p.m.

Odmiana: typica, s795, jember, kartika

Obróbka: Wet-hulled

Profil smakowy: róża, grejpfrut, zioła Palarnia: to znowu my czyli Cafelito :)


Zarąbista kawa w przelewie, bardzo owocowa ale z wyraźną ziołową nutą w zapachu. Była naszym hitem podczas ostatniego festiwalu kawy w Warszawie.


Komentarze


bottom of page