Dzień 8: Indonezja Kalossi, Toraja CAFELITO
- Cophi Solutions
- 2 dni temu
- 1 minut(y) czytania
Dziś przenosimy się do górskich terenów Toraja w Indonezji, gdzie rośnie kawa Kalossi - mieszanka odmian Typica, S795, Jember i Kartika. Wet-hulled, czyli metoda obróbki na mokro z częściowym suszeniem w łupinach, nadaje tej kawie wyjątkowy charakter:
w filiżance wyczuwasz aromaty róż i delikatnej cytrusowej goryczki grejpfruta, a subtelna nuta ziół dodaje świeżości i lekkości. To kawa, która idealnie wprowadza w grudniowy nastrój – może rozbudzić Cię rano, ale też świetnie sprawdzi się przy popołudniowej przerwie z książką i świątecznym kocykiem.
Kraj: Indonezja
Region: Kalossi, Toraja
Wysokość uprawy: 1100-1800 m.n.p.m.
Odmiana: typica, s795, jember, kartika
Obróbka: Wet-hulled
Profil smakowy: róża, grejpfrut, zioła Palarnia: to znowu my czyli Cafelito :)
Zarąbista kawa w przelewie, bardzo owocowa ale z wyraźną ziołową nutą w zapachu. Była naszym hitem podczas ostatniego festiwalu kawy w Warszawie.





















Komentarze